Srebrni lot

se sicer še vedno pojavlja pri nekaterih izdelovalcih žag, vendar pa zaradi prednostih avtomatskih strojev v žagarstvu postopek tone v pozabo.

Plamensko varjenje z acetilenom in kisikom

Je še vedno zelo popularen, predvsem za popravljanje razpok, pa tudi za spajanje traku, pri izdelovalcih, ki nimajo avtomatske naprave.

Varjenje z zaščitnim plinom

Tu se po večini uporabljata dva postopka:

TIG postopek (Tungstene Inert Gas – Wolfram z inertnim plinom): obločno varjenje, pri katerem se uporablja volframova elektroda, ki pa se ne troši oz. dodaja varu, temveč ga le omogoča. Celotno območje vara je zaščiteno pred kontaminacijo v atmosferi z zaščitnim plinom  (najpogosteje se uporablja argon). Pri TIG postopku se v večini dodaja varilni material, čeprav pa nekateri vari, bolj znani kot avtogeni vari, dodajnega materiala ne potrebujejo. Konstanten tok varilnega napajalnika proizvaja varilno energijo, katera stalno dovaja močno ioniziran plin z delci kovine, katerega poznamo pod imenom plazma.

MIG postopek (Metal Inert Gas – Kovina z inertnim plinom): ta postopek dostikrat poimenujejo tudi po njegovi podvrsti MAG (metal active gas – Kovina z aktivnim plinom CO2). Tako MIG kot tudi MAG postopka se izvajata pol-avtomatsko ali avtomatsko z dodajanjem varilnega materiala in plina skozi varilno pištolo. Pri MIG postopku je najpogosteje v uporabi konstantna enosmerna napetost (DC), vendar pa se lahko uporablja tudi izmenična (AC).

Postopek varjenja z varilno mizo

  • Vklopi se napajalnik aparata
  • Vklopi se pretok plina (od 10 do 12 litrov/minuto delovanja)

1) Varjenje

  • Previdno se odreže trak, da se en konec prilega drugemu (pravi kot brez opilkov).
  • Oba konca traku se postavi na sredino plošče za popuščanje.
  • Pritrdi se zatezne vijake in oba pola gretja (vsak pol na svojo stran).
  • Trak je priporočeno ogrevati približno 10 minut.
  • Na vsakem koncu traku (območje vara) se doda 2 ploščici enake debeline traku (po navadi se uporablja ostanek od izsekovanja traku), tako da je var od roba do roba enakomeren.
  • Prilagodi se višino varilne pištole (10 do 12 mm nad trakom). Varilna žica se nato nastavi na rob ploščice, ki je bila dodana zraven traku.
  • Glede na debelino traku se na napajalniku nastavijo parametri.
  • Prilagodi se napetost traku ter se pripravi kolut žice.
  • Varjenje se prične od skrajne točke ploščice do skrajne točke ploščice na drugem koncu, preko traku. Pri delu se ne sme pozabiti na osebno zaščito - varilno masko!
  • V primeru, da je žica ostala privarjena na var, se jo odreže.

2) Popuščanje vara

2a) Električno popuščanje vara:  

  • Za 10 do 15 minut se, odvisno od debeline lista, var pusti na temperaturi 350°C do 400°C.

2b) Plinsko popuščanje vara:  

  • Tračni list se odpne iz varilnega stroja ter se ga postavi k napravi za popuščanje. Pri tem je potrebno biti zelo pazljivi, saj že vsaka vibracija predstavlja nevarnost pokanja, ker je var pred popuščanjem zelo trd in predvsem krhek.
  • Vklopi se napravo za gretje in se s termo-kredo na obeh skrajnih  koncih var označi (nekaj milimetrov od roba). Počaka se 2 do 3 minute, toliko da se kreda obarva na željeno barvo. Nasvet:  pri popuščanju se je potrebno izogniti prepihu oz. trak ne sme biti hladen, saj nenadno gretje lahko povzroči, da var poči.
  • Počaka se nekaj minut, da se var in trak ohladita, nato se lahko prične z brušenjem vara. Pri tem naj se ne hiti, niti ne pritiska na var, temveč naj se po celi dolžini traku brusi enakomerno in nežno, saj se var lahko hitro segreje in postane krhek, še posebaj v primeru varjenja razpoke na listu.
  • Dokončno (fino) se površino zgladi z ravno pilo, med zobmi pa z polkrožno pilo. 
  • Na koncu se ročno ali z ročnim orodjem spolira tudi površino vara in površino, ki se je obarvala zaradi termične obdelave.

Elektro varjenje

je namenjeno predvsem za izdelovalce tračnih žag. Veliko vrst teh strojev obstaja, glede na vrsto tračnih listov, ki jih varite. Najbolj pogosti stroji za elektro-varjenje so za liste, ki ne presegajo 60 mm širine.

Največji stroji, za varjenje listov tudi preko 200 mm pa so primerni le za izdelavo novih listov. S tem strojem je sicer možno popravljati tudi rabljene, vendar pa se izgubi toliko materiala, da se list skrajša za dva zoba.

Stroj za elektro varjenje:

© Prochrom-comp d.o.o.. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani Prochrom-comp d.o.o. poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežji.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb POTRJUJEM. Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

Nastavitve piškotkov
×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Prochrom-comp d.o.o.
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavatitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnem mestu ali jih odstaniiti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnice velike večine sodobnih spletnih mest.