Srebrni lot

se sicer še vedno pojavlja pri nekaterih izdelovalcih žag, vendar pa zaradi prednostih avtomatskih strojev v žagarstvu postopek tone v pozabo.

Plamensko varjenje z acetilenom in kisikom

Je še vedno zelo popularen, predvsem za popravljanje razpok, pa tudi za spajanje traku, pri izdelovalcih, ki nimajo avtomatske naprave.

Varjenje z zaščitnim plinom

Tu se po večini uporabljata dva postopka:

TIG postopek (Tungstene Inert Gas – Wolfram z inertnim plinom): obločno varjenje, pri katerem se uporablja volframova elektroda, ki pa se ne troši oz. dodaja varu, temveč ga le omogoča. Celotno območje vara je zaščiteno pred kontaminacijo v atmosferi z zaščitnim plinom  (najpogosteje se uporablja argon). Pri TIG postopku se v večini dodaja varilni material, čeprav pa nekateri vari, bolj znani kot avtogeni vari, dodajnega materiala ne potrebujejo. Konstanten tok varilnega napajalnika proizvaja varilno energijo, katera stalno dovaja močno ioniziran plin z delci kovine, katerega poznamo pod imenom plazma.

MIG postopek (Metal Inert Gas – Kovina z inertnim plinom): ta postopek dostikrat poimenujejo tudi po njegovi podvrsti MAG (metal active gas – Kovina z aktivnim plinom CO2). Tako MIG kot tudi MAG postopka se izvajata pol-avtomatsko ali avtomatsko z dodajanjem varilnega materiala in plina skozi varilno pištolo. Pri MIG postopku je najpogosteje v uporabi konstantna enosmerna napetost (DC), vendar pa se lahko uporablja tudi izmenična (AC).

Postopek varjenja z varilno mizo

  • Vklopi se napajalnik aparata
  • Vklopi se pretok plina (od 10 do 12 litrov/minuto delovanja)

1) Varjenje

  • Previdno se odreže trak, da se en konec prilega drugemu (pravi kot brez opilkov).
  • Oba konca traku se postavi na sredino plošče za popuščanje.
  • Pritrdi se zatezne vijake in oba pola gretja (vsak pol na svojo stran).
  • Trak je priporočeno ogrevati približno 10 minut.
  • Na vsakem koncu traku (območje vara) se doda 2 ploščici enake debeline traku (po navadi se uporablja ostanek od izsekovanja traku), tako da je var od roba do roba enakomeren.
  • Prilagodi se višino varilne pištole (10 do 12 mm nad trakom). Varilna žica se nato nastavi na rob ploščice, ki je bila dodana zraven traku.
  • Glede na debelino traku se na napajalniku nastavijo parametri.
  • Prilagodi se napetost traku ter se pripravi kolut žice.
  • Varjenje se prične od skrajne točke ploščice do skrajne točke ploščice na drugem koncu, preko traku. Pri delu se ne sme pozabiti na osebno zaščito - varilno masko!
  • V primeru, da je žica ostala privarjena na var, se jo odreže.

2) Popuščanje vara

2a) Električno popuščanje vara:  

  • Za 10 do 15 minut se, odvisno od debeline lista, var pusti na temperaturi 350°C do 400°C.

2b) Plinsko popuščanje vara:  

  • Tračni list se odpne iz varilnega stroja ter se ga postavi k napravi za popuščanje. Pri tem je potrebno biti zelo pazljivi, saj že vsaka vibracija predstavlja nevarnost pokanja, ker je var pred popuščanjem zelo trd in predvsem krhek.
  • Vklopi se napravo za gretje in se s termo-kredo na obeh skrajnih  koncih var označi (nekaj milimetrov od roba). Počaka se 2 do 3 minute, toliko da se kreda obarva na željeno barvo. Nasvet:  pri popuščanju se je potrebno izogniti prepihu oz. trak ne sme biti hladen, saj nenadno gretje lahko povzroči, da var poči.
  • Počaka se nekaj minut, da se var in trak ohladita, nato se lahko prične z brušenjem vara. Pri tem naj se ne hiti, niti ne pritiska na var, temveč naj se po celi dolžini traku brusi enakomerno in nežno, saj se var lahko hitro segreje in postane krhek, še posebaj v primeru varjenja razpoke na listu.
  • Dokončno (fino) se površino zgladi z ravno pilo, med zobmi pa z polkrožno pilo. 
  • Na koncu se ročno ali z ročnim orodjem spolira tudi površino vara in površino, ki se je obarvala zaradi termične obdelave.

Elektro varjenje

je namenjeno predvsem za izdelovalce tračnih žag. Veliko vrst teh strojev obstaja, glede na vrsto tračnih listov, ki jih varite. Najbolj pogosti stroji za elektro-varjenje so za liste, ki ne presegajo 60 mm širine.

Največji stroji, za varjenje listov tudi preko 200 mm pa so primerni le za izdelavo novih listov. S tem strojem je sicer možno popravljati tudi rabljene, vendar pa se izgubi toliko materiala, da se list skrajša za dva zoba.

Stroj za elektro varjenje:

© Prochrom-comp d.o.o.. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke.  Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.  Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
×
Politika piškotkov za spletno mesto Prochrom-comp d.o.o.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne izberete, so rezultat lahko slabša priporočila in počasnejše delovanje spletnega mesta. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.