Razpiranje (tudi "razperjanje" ali "šrajanje") zob

Razpiranje zob se uporablja za vse vrste trakov s korakom od 3 do 35 milimetrov.

Razpiranje se tako, da se izmenično krivi zob v levo in v desno. Postopek se vrši s pomočjo naslednjih pripomočkov:

  • ključa za razpiranje,
  • klešč za razpiranje,
  • ročnega stroja ali
  • avtomatiziranega stroja. 

Maksimalna debelina reza pri tem postopku ne sme presegati dvakratne vrednosti debeline traku. Pri tem postopku se krivi le konico zoba. 

Zakrivi se:

  • 1/3 višine zoba, za trdi les
  • 1/2 višine zoba, za mehek les

Vsi zobje morajo imeti isto višino, obliko in isti kot.

Nakrčevanje (tudi "štauhanje) zob

Največja prednost nakrčevanja zob so boljši in enakomernejši rezi ter trše konice zob, v primerjavi z razpiranimi zobmi. Nov list je potrebno vedno pred nakrčevanjem prebrusiti, da odstranimo možne napake, nastale pri izsekovanju zob, ter da dosežemo pravilno obliko zoba. Prav tako je oblika zoba drugačna v primerjavi z ostalimi metodami (hrbet zoba mora biti raven).

Pri nakrčevanju sta bistvena dva dela:

  • nakrčevalna glava, ki ima ekscentrično obliko in deluje kot kovaško kladivo ter
  • nakovalo, ki služi kot podpora od hrbta do konice zoba.

Nakrčevanje zob se lahko izvaja:

  • z ročnim orodjem,
  • s pnevmatsko napravo ali
  • z avtomatsko napravo.

Primer ročnega orodja za nakrčevanje:

Pri postopku nakrčevanja se prednji kot spremeni za 4° do 5°.

Ko je pri uporabljenih listih postopek nakrčevanja zopet potreben, je nujno najprej ponovno izoblikovati zob, ter pobrusiti celotno površino ozobljenega dela traku, saj s tem preprečimo težave, ki lahko nastanejo, zaradi nepravilne oblike zoba, predvsem hrbta.

Nato je potrebno zob dobro namazati z voščenkami ali pa z molibdenovim disulfidom (Molycotom) tako na hrbtu, kot na prednjem delu.

Funkcionalnost:  izbira nakovala je odvisna od izbire prednjega kota (bolj kot je prednji kot pomemben, manj je nakovalo posneto).

Nakrčevalna glava je različna glede na višino zoba:

  • Premer 10 mm se uporablja pri višini zoba minimalno 7 mm.
  • Premer 12 mm se uporablja pri višini zoba minimalno 8,5 mm.

Glavo nastavimo na pravilno pozicijo, glede na želeno globino kovanja. Postopek nato pustimo oz. ponavljamo, dokler ni več upora med nakrčevalno glavo in prednjega dela zoba. Z minimalnim povečanjem moči kovanja (udarca glave), je mogoče skovati tudi vdolbino do globine ostrine nakrčevanega zoba. Iz te globine se nato direktno lahko brusi in ostri zob. Nato se naprava za nakrčevanje zoba postavi na zob, da se pregleda in določi prosti kot. Določi se ga glede na položaj nakovala na zob.

Stelitiranje zob

je zlitina kobalta, ki se je prvotno uporabljala izrecno za les z visoko vsebnostjo silicija (afriški »eksotični« les). Ker je stelit zelo preprost za uporabo (nanos), so strokovnjaki ogromno vlagali na razvoj te kobaltove zlitine. Trenutno je v uporabi kar nekaj različnih kvalitet stelita, vendar se v lesni industriji največ uporabljata kvaliteti 1 in predvsem 12. Tališče teh dveh kvalitet je pri 1250° C, zato se za topljenje lahko uporablja običajen gorilnik.

Stelit v palicah:

Poznamo 3 vrste nanašanja stelita:

  • plamensko – kjer se stelit dodaja v bakrene modele, oz. tako imenovane kalupe;
  • plazma dodajanje materiala s pomočjo plazma gorilnika;
  • indukcijsko dodajanje materiala z avtomatskim ali pol-avtomatskim stelitirnim strojem.

Primer kalupa za stelitiranje:

Ko se stelit dodaja na zob je obvezen postopek popuščanja zoba z žarjenjem, saj se zobu pri stelitiranju spremeni struktura ter posledično postane krhek, zato je za odpravo krhkosti materiala nujno potrebno rekristalizacijsko žarjenje. Ta operacija se izvaja z gorilniki ali indukcijsko. Na koncu nam ostane le še stransko brušenje, brušenje prednjega dela in brušenje hrbta zoba.

Primer stelitiranega zoba po nanosu in po brušenju:

Primer stroja za Stelitiranje - Vollmer GPA 200:

© Prochrom-comp d.o.o.. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani Prochrom-comp d.o.o. poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Prochrom-comp d.o.o.
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.