Razpiranje (tudi "razperjanje" ali "šrajanje") zob

Razpiranje zob se uporablja za vse vrste trakov s korakom od 3 do 35 milimetrov.

Razpiranje se tako, da se izmenično krivi zob v levo in v desno. Postopek se vrši s pomočjo naslednjih pripomočkov:

  • ključa za razpiranje,
  • klešč za razpiranje,
  • ročnega stroja ali
  • avtomatiziranega stroja. 

Maksimalna debelina reza pri tem postopku ne sme presegati dvakratne vrednosti debeline traku. Pri tem postopku se krivi le konico zoba. 

Zakrivi se:

  • 1/3 višine zoba, za trdi les
  • 1/2 višine zoba, za mehek les

Vsi zobje morajo imeti isto višino, obliko in isti kot.

Nakrčevanje (tudi "štauhanje) zob

Največja prednost nakrčevanja zob so boljši in enakomernejši rezi ter trše konice zob, v primerjavi z razpiranimi zobmi. Nov list je potrebno vedno pred nakrčevanjem prebrusiti, da odstranimo možne napake, nastale pri izsekovanju zob, ter da dosežemo pravilno obliko zoba. Prav tako je oblika zoba drugačna v primerjavi z ostalimi metodami (hrbet zoba mora biti raven).

Pri nakrčevanju sta bistvena dva dela:

  • nakrčevalna glava, ki ima ekscentrično obliko in deluje kot kovaško kladivo ter
  • nakovalo, ki služi kot podpora od hrbta do konice zoba.

Nakrčevanje zob se lahko izvaja:

  • z ročnim orodjem,
  • s pnevmatsko napravo ali
  • z avtomatsko napravo.

Primer ročnega orodja za nakrčevanje:

Pri postopku nakrčevanja se prednji kot spremeni za 4° do 5°.

Ko je pri uporabljenih listih postopek nakrčevanja zopet potreben, je nujno najprej ponovno izoblikovati zob, ter pobrusiti celotno površino ozobljenega dela traku, saj s tem preprečimo težave, ki lahko nastanejo, zaradi nepravilne oblike zoba, predvsem hrbta.

Nato je potrebno zob dobro namazati z voščenkami ali pa z molibdenovim disulfidom (Molycotom) tako na hrbtu, kot na prednjem delu.

Funkcionalnost:  izbira nakovala je odvisna od izbire prednjega kota (bolj kot je prednji kot pomemben, manj je nakovalo posneto).

Nakrčevalna glava je različna glede na višino zoba:

  • Premer 10 mm se uporablja pri višini zoba minimalno 7 mm.
  • Premer 12 mm se uporablja pri višini zoba minimalno 8,5 mm.

Glavo nastavimo na pravilno pozicijo, glede na želeno globino kovanja. Postopek nato pustimo oz. ponavljamo, dokler ni več upora med nakrčevalno glavo in prednjega dela zoba. Z minimalnim povečanjem moči kovanja (udarca glave), je mogoče skovati tudi vdolbino do globine ostrine nakrčevanega zoba. Iz te globine se nato direktno lahko brusi in ostri zob. Nato se naprava za nakrčevanje zoba postavi na zob, da se pregleda in določi prosti kot. Določi se ga glede na položaj nakovala na zob.

Stelitiranje zob

je zlitina kobalta, ki se je prvotno uporabljala izrecno za les z visoko vsebnostjo silicija (afriški »eksotični« les). Ker je stelit zelo preprost za uporabo (nanos), so strokovnjaki ogromno vlagali na razvoj te kobaltove zlitine. Trenutno je v uporabi kar nekaj različnih kvalitet stelita, vendar se v lesni industriji največ uporabljata kvaliteti 1 in predvsem 12. Tališče teh dveh kvalitet je pri 1250° C, zato se za topljenje lahko uporablja običajen gorilnik.

Stelit v palicah:

Poznamo 3 vrste nanašanja stelita:

  • plamensko – kjer se stelit dodaja v bakrene modele, oz. tako imenovane kalupe;
  • plazma dodajanje materiala s pomočjo plazma gorilnika;
  • indukcijsko dodajanje materiala z avtomatskim ali pol-avtomatskim stelitirnim strojem.

Primer kalupa za stelitiranje:

Ko se stelit dodaja na zob je obvezen postopek popuščanja zoba z žarjenjem, saj se zobu pri stelitiranju spremeni struktura ter posledično postane krhek, zato je za odpravo krhkosti materiala nujno potrebno rekristalizacijsko žarjenje. Ta operacija se izvaja z gorilniki ali indukcijsko. Na koncu nam ostane le še stransko brušenje, brušenje prednjega dela in brušenje hrbta zoba.

Primer stelitiranega zoba po nanosu in po brušenju:

Primer stroja za Stelitiranje - Vollmer GPA 200:

© Prochrom-comp d.o.o.. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke.  Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.  Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
×
Politika piškotkov za spletno mesto Prochrom-comp d.o.o.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne izberete, so rezultat lahko slabša priporočila in počasnejše delovanje spletnega mesta. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.